Miniatuurvoorbeeld
Ongeveer twee derde van de Vlaamse burgers vindt dat producenten en winkels minder verpakkingen moeten gebruiken. Zo blijkt uit een bevraging van Recover, een samenwerkingsverband tussen verschillende lokale besturen.

Recover, een samenwerkingsverband tussen 11 afvalintercommunales en de stad Antwerpen, ging op zoek naar inspiratie voor een betere inzameling van verpakkingsafval. Zij vroegen zich af hoe de burger denkt over het huidig beleid van verpakkingen en stuurde enkele maanden geleden een bevraging [1] rond naar duizend Vlamingen. Veel respondenten – 81,6% - ervaren dat nogal wat verpakkingen overbodig zijn. Ongeveer twee derde (63,7%) is sterk vragende partij om de producenten en winkels te verplichten om minder verpakkingen op de markt te brengen. 17% procent gaat “eerder akkoord” met die eis. Daarmee is duidelijk dat de Vlaming, die al bijzonder zijn best doet om afval te sorteren, ook meer inspanningen verwacht aan de bron.

Resultaten bevraging Day One


Verpakkingen zijn nodig om voedsel te bewaren maar toch verspilt de consument gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar [2] . Wouter Meersmans (IGEAN): “Men zegt vaak dat verpakking nodig is om voedselafval te vermijden, maar dat klopt slechts gedeeltelijk. Veel voedselverlies ontstaat al op het veld en een groot deel vindt in de winkel plaats omdat nu net de verpakking overvolle rekken faciliteert. Hierdoor worden producten steeds in overvloed aan de consument gepresenteerd en blijft een onverkocht deel makkelijker achter. Verpakking dient ook vaak als communicatie- en marketinginstrument met als doel meer verkoop te genereren, niet om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast spelen ze ook sterk in op het gebruiksgemak. Klaar gesneden groenten en fruit in plastic verpakkingen aanbieden heeft niets met voedselverlies te maken. Producenten en winkels moeten meer inspanningen leveren om de verpakkingen te beperken tot het uiterste minimum.”
Meer info:
Wouter Meersmans
Directeur IGEAN
04/79.20.33.42


[1] Online bevraging bij 1000 Vlamingen, uitgevoerd in mei 2018 door Day One in opdracht van Recover
[2] https://lv.vlaanderen.be/sites/default/files/attachments/factsheet_0.pdf

Over Recover

Lokale besturen stellen vaak problemen vast met de inzameling van verpakkingsafval. Bovendien gaan ze ondanks alle maatregelen nog steeds de strijd aan met zwerfafval. Om mogelijke verbeteringen en alternatieven voor de huidige aanpak van verpakkingsafval te onderzoeken is eind 2016 een samenwerkingsverband opgericht dat de naam Recover draagt. Elf intercommunales en stad Antwerpen zorgden voor de noodzakelijke financiële middelen om een reeks van studies te starten die het beleid rond verpakkingsafval moeten helpen verbeteren. De nadruk ligt hierbij op een verhoogde en efficiëntere inzameling van verpakkingsafval, een betere dienstverlening voor de burger en minder verpakkingen in het zwerfvuil. Op 25 oktober zal Recover alle resultaten presenteren tijdens een congres in Antwerpen. Als voorsmaakje wil Recover de huidige debatten voeden met de resultaten van een van zijn deelonderzoeken.

Meer actuele berichten