Het doel van de campagne is om inwoners in de Mirom- en Imog-regio te sensibiliseren om minder afval te produceren. We willen hen bewust laten worden van de hoeveelheid afval die ze eigenlijk kunnen vermijden. Dit doen we via kleine acties zodat het haalbaar is en vlot te integreren in het dagelijkse leven. We willen dit doen op een vernieuwende manier met een aparte website, los van de informatieve eigen intercommunale websites. We ontwikkelen een ‘go-to’ campagne als kapstok voor afvalpreventie campagnes voor nu en in de toekomst.
Initiatiefnemer / trekker
IMOG
Opstartdatum
01 sep 2021
Einddatum
31 dec 2023
Domein / Type activiteit
Looptijd
2 jaar
Contactpersoon
Koen Delie
E-mailadres
koen.delie@imog.be

Klik op de afbeelding om meer media te bekijken

Partners, samenwerkingen, en verantwoordelijken

n een samenwerking van Mirom Roeselare en Imog werd het concept ’30 procent minder’ op poten gezet from scratch. Er werd een nieuw online platform ontwikkeld met een eigen logo, huisstijl en beeldmateriaal. Dit resulteert in een herkenbaar kader waarbinnen heel wat acties en initiatieven mogelijk zijn. 

 

De basis van het project is de website www.30procentminder.be. Dat is niet alleen de landingspagina voor het initiatief, het is ook een informatiedatabank vol blogberichten. Daarin staat informatie over hoe je afval en verpakkingen kan minderen op een haalbare manier. De berichten zijn altijd te consulteren, ook als er geen actieve campagne is. Je kan filteren op onderwerpen die je interesse wekken. We bundelen info op een toffe manier, met filmpjes, recepten, blogposts en vlogs en deelname aan acties. 

 

Daarnaast kan je actief engagementen opnemen. Het project is flexibel genoeg om te opereren tussen verschillende statussen: passief (enkel algemene pagina’s en de ruime kennisdatabank zichtbaar), actief (deelname aan concrete acties voor het winnen van punten die inwisselbaar zijn voor prijzen) en semi-actief (waarbij de acties zichtbaar blijven als inspiratiebron en er engagementen kunnen worden opgenomen, maar enkel voor het winnen van virtuele caps). 

 

Bezoekers kunnen een profiel aanmaken op de website en zich engageren voor acties. Die acties zorgen ervoor dat ze verpakkingen minderen en zo ook hun kilo’s restafval kunnen doen zakken. Om hen te stimuleren om aan acties deel te nemen, is er een puntensysteem aan gekoppeld. Deelnemers kunnen met hun punten kans maken op prijzen (bij actieve status). Hoe vaker ze deelnemen, hoe meer punten ze verzamelen en hoe meer kans ze maken. Bij semi-actieve status kunnen punten verzameld worden voor caps. 

 

De aanleiding voor het opzetten van 30 procent minder, was de analyse van de restafvalzak door Mirom Roeselare en Imog. Daaruit bleek dat er in de restafvalzak nog heel wat materiaal zat dat er eigenlijk niet in thuis hoort. De resultaten spraken voor zich: in de afvalzak zat nog 24 procent aan recycleerbaar (p&k, textiel, pmd...) materiaal, zaken die je zo goed als gratis kwijt kan via ophaling aan huis, het recyclagepark of via straatcontainers. Maar ook was er nog heel wat eetbaar voedsel (19 procent) aanwezig zoals brood en ongeopende verpakkingen. Bekijken we ook nog het aandeel onvermijdelijk groente- en fruitafval (schillen, pitten, koffiedik, thee...) dan kan je nog makkelijk tot 30 procent besparen op de afvalzak. Vandaar ook de naam van het platform. 

 

Vernieuwend:  

  • Eigen look & feel rond afvalpreventie met logo, huisstijl, ambassadeurs,… 

  • Flexibiliteit in statussen : actief, passief en semi-actief 

  • Samenwerking mogelijk over intercommunale grenzen heen en toch maatwerk mogelijk 

  • Uitgebreide kennisdatabank, hippe communicatie uitingen, blogs, filmpjes… 

  • Uitgebreide backoffice mogelijkheden voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven, kwissen, … 

 

 

Fasering

De eerste editie bij Imog liep van april 2021 tot en met 10 december 2021. Bij Mirom Roeselare was dit van 19/04/2021 tot 13/12/2021. In deze eerste editie lag de focus op voedselverspilling en wordt dus ook niet in het halve europroject meegenomen. Nadat we de opstart en structuur hadden, werd een vervolg aan de campagne gefinetuned en uitgebreid, met de focus op het voorkomen van verpakkingen. 

De tweede editie liep van september 2022 tot en met 13 december voor Mirom Roeselare en voor Imog van oktober 2022 tot en met 31 maart 2023.  

De derde editie ten slotte liep bij Imog van 20 september tot 15 december 2023 en in Mirom Roeselare van 23 oktober tot 30 november. 

De actieve status is aanpasbaar per periode en per gemeente. Zo kon Mirom Roeselare en Imog opteren voor een verschillende timing en een verschillende aanpak in deelnemende gemeenten. Zo werd in de Mirom Roeselare regio in de eerste ne tweede golf slechts enkele gemeenten actief gezet. Bezoekers kunnen eenvoudig worden gedispached naar het deel van de website dat overeenkomt met hun gemeente. 

Vaak wordt afvalpreventie als oudbollig afgedaan. In het personae-onderzoek van Interafval leerden we dat we vooral Plichtsbewuste Prosper en De Groene Weldoener bereiken, maar niet de Gemakzuchtige Yuppie of Wendy Warboel. Door de boodschap hipper te positioneren willen we nieuwe doelgroepen bereiken. We willen mensen bereiken die zich niet noodzakelijk aangesproken voelen door de klimaatdoelstellingen en restafvalcijfers, maar meer aan afvalpreventie doen door de lifestyle approach. We vertalen dit door hippe communicatie uitingen, ambassadeurs per gemeente en het winnen van prijzen. 

Bij de eerste golf maakten we een onderscheid in vier types van deelnemers: gezinnen, scholen, verenigingen en bedrijven. Voor hen hebben we specifieke acties ontwikkeld die voor hen concreet van toepassing waren. We merkten echter dat het wedstrijdelement voor Bedrijven, Scholen en Verenigingen op minder bijval kon rekenen. De focus bij die eerste jaargang lag op voedselverspilling, voor 2022 en 2023 werd geopteerd voor het voorkomen van verpakkingen.  

 

Optimalisatie / bijsturingen

De aanpak van Mirom Roeselare en Imog verschillen gedeeltelijk. In de regio van Imog werd de campagne al in de eerste 2 golven uitgerold in alle 11 gemeenten terwijl in de regio van Mirom Roeselare de campagne tijdens het eerste jaar uitgerold werd in 2 gemeenten en in de tweede gold in 4 gemeenten en in de laatste campagne  ook over alle gemeenten 

In de regio van Imog kon er dus van in het begin heel wat ingezet worden op globale communicatie terwijl in de regio van Mirom Roeselare er meer ingezet moest worden op lokale initiatieven en communicatiemiddelen. Door het lokale karakter hebben ze tijdens de eerste twee edities ingezet op lokale acties zoals een inzamelactie voor textiel, herbruikbaar materiaal, sorteerstand op de markt, een workshop naai je eigen tas, …  

Tijdens die acties konden mensen grabbelen in een ton naar een vraag. Bij het juist beantwoorden van de vraag, ontvingen ze een prijs gaande van een pottenlikker tot een dopplerfles. De vragen focussen zich zowel op voedselverlies als op sorteervragen. De prijzen werden in het eerste jaar ook gebruikt als producten in de webshop. Tijdens de tweede golf heeft Mirom dit achterwege gelaten omdat de producten minder populair waren.  

Derde golf (naar 2023) Voor het eerst sinds de lancering van het project 30% minder, rolde Mirom Roeselare dit project uit naar alle gemeenten. Om de spanningsboog erin te houden de campagne lieten we de campagne een 6-tal weken lopen. Van 21 oktober tot 30 november konden alle inwoners uit de 12 gemeenten van MIROM Roeselare zich registreren en deelnemen aan acties om punten te sprokkelen. De abonnees van de algemene MIROM nieuwsbrief kregen net zoals de mensen met een account op het platform 30%minder een campagnenieuwsbrief. Zo hadden we meteen een van 24.902 lezers. 

Net zoals de voorbije jaren konden de mensen meedoen aan sorteer en preventieacties die wekelijks gelanceerd werden op het platform. Deelname aan acties leverde punten op die je kon inruilen in de webshop voor een gemeentebon of wedstrijdbiljet. In de editie 2023 hebben we ons beperkt tot gemeentebonnen en was het wedstrijdbiljet gekoppeld aan een Vlaanderen vakantielandcheque. 

Imog rolde de derde editie terug over de 11 gemeenten uit en opteerde terug voor een langere duur van 4 maanden. Alle acties leveren punten op. Elke 100 punten kunnen deelnemers inwisselen voor een kans om de hoofdprijs te winnen. Van 20 september (met verschijning van de afvalkrant) tot 15 december konden de inwoners van de 11 gemeenten deelnemen aan acties en zowel opteren voor een gemeentebon van €10 of een deelnameticket voor een elektrische fiets ter waarde van € 2500. Met de Afvalkrant bereikten we de volledige regio van 115.000 bussen of 250.000 inwoners. Om de actie nog sterker te maken werd dit ook gebundeld met een positieve pmd-actie. Om de campagne ook ‘in real life’ te laten leven werd een tour opgezet met een stand langsheen de gemeentelijke markten. 

 

Nieuwe concepten  

Bij de lancering van de tweede campagnegolf hebben Mirom Roeselare en Imog samen een aantal nieuwe concepten ontwikkeld:  

 

  • Met je eigen pot naar ‘t frietkot: (Mirom en Imog)  

Er werd campagnebeeld en filmpje ontwikkeld om mensen te stimuleren om met hun eigen pot/bakje naar de frituur te gaan. Zo vermijden ze de kartonnen bakjes, wikkelpapier en plastic zak die je standaard in de frituur krijgt. Een kleine moeite met een groot effect op de hoeveelheid (rest)afval. Er waren twee affiches: een om de actie aan te kondigen op ons eigen platform en communicatie en ook een versie voor de friturist zelf. 

Voor onze regio’s was deze actie nieuw. Harde cijfers hebben we niet, het was onmogelijk om rond te rijden en te checken waar ze werden opgehangen.                

In het najaar van 2023 word dit herhaald, n.a.v. de Week van de frituur 2023 (Imog en Mirom) 

Promotie van het KWIT idee (kappen met wegwerp is tof): met je eigen pot naar ‘t frietkot: het campagnebeeld en filmpje dat in 2022 is ontwikkeld hebben we ook in 2023 ingezet om te gebruiken tijdens de week van de frituur. Mensen die met hun eigen kookpot naar de frituur gingen maakten kans op extra punten als ze een foto op het platform oplaadden.

  1. Mensen die tijdens die week hun gebruikte frituurolie binnenbrachten op het recyclagepark, ontvingen ook extra punten. 

  • Broodzakkencampagne: (Mirom en Imog) 

De gepersonaliseerde broodzakken werden verdeeld over 160 handelaars verspreid over de regio en hebben een dubbel doel: sensibilisatie en aankondiging van de 30 procent minder actie. Via een QR-code werd verwezen naar het platform zodat mensen zich konden inschrijven. Op de 100.000 broodzakken stonden vier tips over het nut, het hergebruik en de recyclage van een broodzak. Zo tonen we aan dat die niet onmiddellijk weggegooid moet worden en een nieuwe functie kan krijgen, waardoor je ook afval bespaart. 

  • De Verpakkingsquiz (Mirom en Imog)  

Met de online verpakkingsquiz wilden we zowel deelnemers als niet deelnemers lokken naar het 30% minder platform. Door wekelijks een nieuw thema te lanceren en wekelijks een geschenkenmand met lokale producten te verloten, zagen we ons aantal deelnemers stijgen. Na de quiz kregen niet account bezitters de uitnodiging om hun punten van de actie te verzilveren. Dit kon door een account aan te maken.  Overzicht thema’s quizzen, najaar 2022 

Quiz 1: Verpakkingsquiz PMD 

Quiz 2: Verpakkingsquiz Restafval 

Quiz 3: Verpakkingsquiz Papier é Karton 

Quiz 4: Verpakkingsquiz Glas 

Herneming quiz: en bekendmaking via nieuwsbrieven en tussentijdse kleine prijsjes en bekendmaking via affiches met QR-code. Om de campagne breder en ruimer te communiceren, hebben we de idee van een wekelijkse quiz dus ook in 2023 verder gezet. Dit keer ging het wekelijks over een ander thema. Zowel mensen met als zonder account namen deel aan de quiz. De wekelijkse prijs was een geschenkenmand van 100% West-Vlaams 

Overzicht thema’s quizzen, najaar 2023  

Quiz 1: de sorteerapotheek  

Quiz 2: gooi niets lekkers weg 

Quiz 3: elektro en co 

Quiz 4: Textiel en accessoires 

Quiz 5: Tuin en dier 

  • Preventiefilmpjes rond verpakkingen. (Imog en Mirom) 

We kozen ervoor om via korte filmpjes op een duidelijke manier aan te tonen hoe je goed kan verpakkingen voorkomen. (drink water uit de kraan, maak zelf je wasmiddel, neem je pot mee naar de frituur, zelf poetsmiddel maken). Wie correct sorteert, zorgt ervoor dat verpakkingen opnieuw kunnen gerecycleerd worden, waardoor die als nieuwe grondstof kunnen fungeren. Deze filmpjes hebben we ook ingezet op sociale media, zodat we vanuit dat medium de link kunnen leggen naar ons platform 30 procent minder en weer nieuwe gebruikers kunnen overtuigen. We hebben hiervoor samengewerkt met audiovisueel bureau Zidis. Er zijn 5 preventiefilmpjes rond verpakkingen gelanceerd. De filmpjes werden gepromoot via de nieuwsbrief en zijn opgenomen in de infotheek. 

 

  • Workshops en info avonden (Imog en Mirom) 

Mirom Roeselare werkte samen met Vanessa Debruyne om een webinar te geven over een zero waste lifestyle met recepten voor het maken van je eigen onderhoudsproducten.  Daarnaast heeft Mirom Roeselare een nieuwe onlinesessie rond “verspil minder thuis”, i.s.m. FoodWin ontwikkeld, een nieuwe online sessie rond minder voedselverspilling gelanceerd. 48 inwoners namen deel aan de sessie en 43 ruilden hun couponcode in voor extra punten.  

Imog ontwikkelde een reeks workshops, samen met de Kringloopwinkel, rond herstel en upcycling. 

Imog organiseerde daarnaast een infosessie rond afvalpreventie en herbruikbare luiers op 23 november 2023 in Zwevegem een infoavond, samen met het gemeenbestuur omtrent afvalpreventietips en het gebruik ban Herbuikbare luiers, samen met een getuigenis. 

 

  • Zoektocht niet meer van deze tijd. (Mirom) 

De zoektocht niet meer van deze tijd is een interactieve zoektocht met levensgrote geschiedenis figuren, die in een bos of park in een van onze gemeenten wordt geïnstalleerd. Inwoners kunnen deelnemen door de qr code op de figuren te scannen en het passende antwoord op de sorteervraag te geven. In 2023 werd zoektocht uitgebreid met 2 figuren, waardoor de bezoekers via 8 figuren wegwijs werden gemaakt in de wereld van verpakkingen, voedselverlies, ….De nieuwe figuren hadden als thema verpakkingen van geneesmiddelen en elektro. In de eerste week van de maand november hield de zoektocht halt in de gemeente Koekelare. Er waren 129 deelnemers, waarvan een 4-tal scholen uit de regio. 

 

  • Positieve PMD-actie (Imog) 

Verpakkingen voorkomen en goed sorteren, liggen soms dicht bij elkaar. Mensen willen de ‘juiste’ handeling doen. Om dit te versterken werd een positieve pmd-actie georganseerd. Er werden met de afvalkrant ‘groene stickers’ verdeeld. Als de inwoner van zichzelf vond dat hij goed had gesorteerd, kon hij een positieve sticker op zijn zak kleven en buiten plaatsen. Via steekproeven kon hieruit een winnaar gevonden worden. Deze sorteeractie wordt niet in rekening gebracht. 

 

Communicatiemiddelen 

  • Afvalkrant Imog: In de eerste golf in 2021 werd een specifieke folder verspreid over alle gemeenten. Deze was voor de start van dit Halve euro project. Voor de campagnegolven die hier in rekening worden gebracht, werd gebruik gemaakt van de Afvalkranten van september 2022, maart 2023 en september 2023. Enkel het aandeel over het project is mee opgenomen in het budgetoverzicht met artikels gewijd aan 30 procent minder. Hiermee konden we op een eenvoudige manier de burgers van de Imog-regio bereiken om hen te sensibiliseren om hun verpakkingen te verminderen. Deze communicatie kwam via BPost terecht in alle brievenbussen van de Imog-regio, goed voor een verspreiding van ruim 129.200 exemplaren.  

  • Flyer gemeentelijke acties Mirom 

In de regio van Mirom Roeselare werd gewerkt met  eerst 2 later 4 deelnemende gemeenten: Torhout, Koekelare, Kortemark en Houthulst. Voor Torhout en Koekelare was dat de tweede maal op rij dat ze deelnamen. Voor Kortemark en Houthulst de eerste keer. Torhout en Koekelare kozen ervoor om een flyer huis aan huis te laten bedelen bij aanvang van de campagne. De andere gemeenten kozen ervoor om de campagne in gang te zetten via een uitgebreid artikel in het gemeentelijk infoblad. In alle gemeenten konden we de campagne boosten via flyers die de verschillend acties/evenementen aankondigde. 

Aandachtspunten / succesfactoren

 

Vanuit een gemeenschappelijke sorteeranalyse van de restafvalzakken enn de goede jarenlange samenwerking, in dit geval rond communicatie, tussen de 2 intercommunales zorgde voor deze gemeenschappelijke aanpak. 

De campagne toont aan de een specifieke tool (website en backoffice) ervoor kon zorgen dat de beide intercommunales een eigen insteek konden houden voor timing en aanpak, maar er toch heel wat efficiëntie winsten te halen waren naar schaalgrootte over de intercommunale grenzen heen. Op maat gemaakt! 

De specifieke campagnewebsite specifiek rond afvalpreventie zorgde voor een kapstok waarbij sensibilisering een eigen huis krijgt, naast de intercommunale website. Hier kunnen softere onderwerpen aangepakt worden, los van het louter informeren, bijv. over de opningsuren van het recyclagepark of de juiste ophaaldag. Ook andere intiatieven vonden vlot hun koppling naar deze geïntegreerde aanpak. 

De landingspagina met kennisdatabank kan worden gebruikt voor diverse fracties : voedselverspilling, verpakkingen,… onafhankelijk van de UPV en onafhankelijk van regio of intercommunale. 

We hebben geleerd dat de informatiepagina’s voldoende interessant moeten zijn en voortdurend kunnen worden aangevuld met filmpjes, recepties, bekende koppen, …  

De oorspronkelijke insteek om veel verschillende soorten doelgroepen te benaderen was te ruim gebleken. Zeker het wedstrijdelement zorgde voor niet-gezinnen voor te weinig prikkels om een competitie levendig te houden. Zelfs voor deze kerndoelgroep moeten inspanningen gelverd worden om de acties spannend te houden : een volledig jaar is te lang, alle 164 acties in 1 keer publiceren zorgt voor minder terugkerende bezoekers. Alle gemeenten tergelijkertijd benaderen vergt ook een andere aanpak. De oplossing voor dit alles is focus : wanneer slechts een aantal gemeenten wordt ‘actief’ gezet kan er meer overleg met de diensten van deze gemeenten gebeuren, waardoor de acties ook meer lokaal worden gedragen. De acties beperken in tijd, zorgt voor een sense of urgency. Door periodiek andere acties open te zetten en herhalende nieuwsbrieven en kwissen hielpen om de campagne levendig te houden. Een koppeling ‘in real life’ met standen op markten, open bedrijvendagen en klasbezoeken is onontbeerlijk om nieuwe mensen naar de campagnewebsite te lokken.  

Hoewel de acties zelf voor minder afval zorgen, moest de bekendmaking ook via traditionele communicatiekanalen  mee bekend gemaakt worden. Deze zorgden wel voor (papier)afval) 

Het prijsaspect tot slotte  heeft ook een houdbaarheidsdatum om te zorgen voor gedragsverandering. Hiervoor werd de semi-actieve status ontwikkeld, zodat bezoekers ook de acties kunnen doen, niet enkel voor fysieke prijzen, maar ook voor virutyele ‘pluimen op de hoed’ 

Tussen de eerste en tweede campagne hebben we, zoals vermeld, bijgestuurd qua insteek. We hebben ons niet meer op vier doelgroepen (gezinnen, scholen, verenigingen, bedrijven) bericht, maar hebben wel de focus gelegd op gezinnen. Hierdoor is ons platform transparanter geworden en hebben we een hindernis tot deelname kunnen werkwerken. Daarnaast is ook de raming rond personeelskosten aangepast. We hebben hierin een verschuiving gemaakt.