In Vlaanderen dragen we onze topsporters op handen. Maar ook het personeel dat zorgt voor de afvalinzameling doet elke dag aan topsport. Wist jij dat ze elke week een marathon lopen, 66.000 stappen zetten en meer dan 14.000 Kcal verbranden? Het is dan ook niet voor niets dat Interafval en VVSG tijdens de Week van het Afvalteam oproepen om extra hard te supporteren voor jouw afvalteam.

Dat afvalophalers de handen uit de mouwen steken, dat wisten we al. Maar wanneer je die inspanningen ook echt in cijfers omzet, kan je niet anders dan onder de indruk zijn. Interafval volgde één week lang de inspanningen van een team afvalophalers. De cijfers kon iedereen in real time volgen op de flank van hun ophaalwagen. Ze blijken niet alleen dagelijks meer dan 10 km te lopen, maar ze verbranden ook elke ophaalronde bijna 3.000 calorieën aan een gemiddelde hartslag van 123 slagen per minuut. En dat vaak in uitdagende weersomstandigheden. Tel daarbij de tonnen afval die recyclageparkwachters elke dag helpen sorteren en de conclusie is duidelijk: wat het afvalteam presteert, ook da’s topsport.

 

Met de steun van Kim Gevaert en Alexander Hendrickx

Met die boodschap lanceert Interafval* met de steun van OVAM en Fost Plus, voor het zevende jaar op rij de Week van het Afvalteam (14 tot 20 november). De campagnefilm, waarbij de fysieke inspanningen van afvalophalers gedetailleerd gevolgd worden, heeft ook nu één duidelijk doel: de bevolking oproepen om respect te tonen voor het werk van iedereen die instaat voor de afvalinzameling. De film wordt verspreid op social media, aangevuld door de oproep van twee bekende topsporters om mee te supporteren. Olympische medaillewinnaars Kim Gevaert en Alexander Hendrickx spreken hun bewondering uit en vragen om een sticker op je afvalzak te kleven. Daarnaast zijn radiospots te horen op Radio 2. De zender heeft ook de hele week redactionele aandacht voor de Week van het Afvalteam in de programma’s kick-start en ann&daan.

 

Straffe prestaties verdienen bewondering

En dat is terecht. Want een vlotte en efficiënte afvalinzameling is het resultaat van de samenwerking en inzet van heel wat diensten en medewerkers. Zonder hun straffe prestaties valt er namelijk niets te recycleren. ‘Campagnes als deze blijven nodig, al rekenen we natuurlijk ook op de vriendelijke inborst van de Vlamingen. Een ‘goedemorgen’ of ‘dankuwel’ toont dat het werk gewaardeerd wordt. De campagneweek is dan ook de ideale gelegenheid om alle Vlaamse supporters te verzamelen en onze bewondering voor de afvalmedewerkers te uiten',  aldus Wim Dries, voorzitter van de VVSG.  

Ondertussen blijven gemeenten en afvalintercommunales investeren in de veiligheid en opleiding van hun medewerkers en de vlotte werking van de afvalinzameling. ‘Via de campagne zetten we het werk van alle afvalmedewerkers in een positief daglicht. Door hun straffe inzet raakt elk gezin vlot zijn afval kwijt. En dat verdient alleen maar bewondering’, zegt Paul Macken, voorzitter van Interafval. ‘Op deze manier dragen we zorg voor ons eigen personeel, want zonder hun werk geen goede inzamelcijfers in Vlaanderen.’

 

Vlamingen tevreden over huisvuilinzameling

Vlamingen blijken trouwens tevreden over de afvalophaling en de dienstverlening op het recyclagepark in hun gemeente. Uit het perceptieonderzoek van Interafval blijkt dat gemiddeld 83% van de Vlamingen tevreden is over de huisvuilvoorzieningen in zijn of haar gemeente.

Interafval hoopt alvast dat mensen die tevredenheid ook tonen tijdens de Week van het Afvalteam door extra hard te supporteren. Dat kan door een vriendelijke aanmoediging of door de campagnesticker op je afvalzak te kleven.

Meer actuele berichten