In Vlaanderen vinden we jaarlijks meer dan 311.000 ton gft-afval terug tussen het restafval. Zo blijkt uit cijfers van de OVAM. We verspillen het vaakst brood, groenten en fruit, elk goed voor meer dan 35.000 ton. Helaas belandt ook meer dan 30.000 ton bereide gerechten in de vuilnisbak. Hierdoor horen we, zonder het te beseffen, bij de top als het op het wegwerpen van voedsel aankomt. Een titel die we liever niet dragen. Hoog tijd om hier iets aan te doen!

 

 

Daarom verenigen een groot deel van de Vlaamse afvalintercommunales zich in een gezamenlijke campagne om voedselverspilling tegen te gaan. Met de steun van OVAM, Vlaco, Interafval en Foodwin willen ze er een sport van maken om voortaan geen voedsel meer weg te gooien. Met ludieke spots op regionale tv en een bijhorende sociale media-campagne 'Voedsel is goud, verspillen is fout' vestigen ze de aandacht op dit belangrijke thema. Bekijk hier de spot en download de beelden die vrij te gebruiken zijn.  

Meer informatie over de campagne, tips om voedselverspilling tegen te gaan en inspirerende recepten vind je op de campagnewebsite.

Drie topatleten geven het goede voorbeeld 

Om de campagne kracht bij te zetten, geven echte kampioenen het goede voorbeeld:

  • Hans Van Alphen koopt bewust en schaft enkel benodigde hoeveelheden aan
  • Jolien Boumkwo transformeert restjes op een creatieve manier in nieuwe gerechten
  • Cedric Sorgeloos tipt dat je door slimme bewaring van voedingsmiddelen verspilling kan voorkomen

 

ViG Hans Voedsel is Goud Voedsel is Goud
Wist je dat... het helpt om nooit met een grommende maag te gaan winkelen? Zo weersta je makkelijker aan minder gezonde lekkernijen. Denk ook goed na vooraleer je ingaat op promo's. Ze doen je vaak meer kopen dan je nodig hebt!  Restjes? Plan zeker 1 keer per week een restjes-dag in. Koop een pizzabodem en beleg deze met restjes of nodig je vrienden en hun restjes uit om samen gezellig te eten. Geen inspiratie? Ontdek heel wat restjesrecepten in de Plan-eet app van Vlaco.  THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot' en staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit (smaak, geur of kleur) van het product achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. Kijk, ruik en proef!

 

 

Meer actuele berichten