Miniatuurvoorbeeld
Afvalophalers stappen dagelijks een tiental kilometer en heffen meerdere tonnen afval. Ze zijn doorgaans in topvorm, maar hebben ook hun grenzen. Om de afvalinzameling zo vlot mogelijk te laten verlopen en de ophalers fysiek niet te overbelasten, roepen de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) en Interafval burgers op om afval correct aan te bieden. Ze doen dit naar aanleiding van de Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter die loopt van 19 tot en met 23 november.

Minder fysieke belasting door correct aangeboden afval

Dagelijks zorgen heel wat recyclageparkwachters en afvalophalers er voor dat we op een eenvoudige manier ons afval kwijt kunnen. Dat afval wordt niet altijd op een correcte manier aangeboden. ‘Foutief aangeboden afval zorgt voor een extra belasting voor de ophaler en verstoort ook het vlot ophalen ervan aan huis of de doorstroming op het recyclagepark,’ zegt Paul Macken, voorzitter van Interafval. ‘Als één op de twintig restafvalzakken drie kilogram te veel weegt, moet de ophaler al snel honderdvijftig kilogram extra tillen op een doorsnee ronde,’ luidt het. Ook papier en karton wordt niet altijd samengebonden of in een gesloten kartonnen doos aangeboden, waardoor het kan wegwaaien en zwerfvuil veroorzaken. In de gemeenten waar men inzamelt in containers vraagt men om de containers met het deksel volledig dicht en met het handvat naar de straatkant te plaatsen. ‘De richtlijnen kunnen lokaal ietwat verschillen, op de website www.houhetnet.bevind je alle informatie,’ zegt Paul Macken.

Vlamingen tevreden over huisvuilinzameling

De gemeente- en stadsmonitor van de Vlaamse overheid geeft aan dat gemiddeld 83% van de Vlamingen tevreden is over de huisvuilvoorzieningen in zijn of haar gemeente. ‘Wat een gemeente doet rond het ophalen van afval aan huis of op het recyclagepark is een belangrijk uithangbord voor de service die een lokaal bestuur zijn inwoners te bieden heeft; mensen maken er ook veelvuldig gebruik van, meer dan dat ze naar het loket in het gemeentehuis komen. Het is dan ook fijn dat zoveel mensen er tevreden over zijn,’ bevestigt  Wim Dries , voorzitter van de VVSG.

Opleidingen over fysieke belasting

Gemeenten en afvalintercommunales geven hun medewerkers tips en richtlijnen over het tillen van gewichten en hoe ze de fysieke belasting zo veel mogelijk kunnen beperken. ‘Op deze manier dragen we zorg voor ons eigen personeel, want zonder hun werk geen goede inzamelcijfers in Vlaanderen’, zegt Paul Macken.

Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter

Interafval lanceert dit jaar voor de derde keer de Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter en dit met de steun van OVAM en Fost Plus. Die vindt plaats van 19 tot en met 23 november. De campagne roept op om je respect te tonen voor het werk van de afvalophalers en parkwachters door je afval correct aan te bieden.

 

Meer info:

Nathalie Debast, verantwoordelijke perszaken VVSG, 0497/31.80.77

Meer actuele berichten